h-tarifa

Mennyit spórolhatunk a H-tarifával?

Bár sokan talán bele sem gondolnak, a lakossági áramszolgáltatások terén kifejezetten széles paletta áll a fogyasztók rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy nem csak egyféle díjszabásról beszélhetünk, igény szerint több változat is elérhető. Érdemes tehát körültekintőnek lenni, hiszen attól függően, hogyan és miként fogyasztjuk az áramot, egy jól megválasztott tarifával elég sokat spórolhatunk. Ez pedig akkor is így van, ha környezet-és pénztárcabarát megoldások által fűtjük fel otthonainkat. Utóbbi esetben ideális választás lehet a H-tarifa: a kedvező áron biztosított áramot október 15. és április 15. között vehetjük igénybe. Alábbi cikkünkben bemutatjuk, milyen tarifák közül választhatunk, kitérünk a H-tarifa előnyeire, és igénylési folyamatára.

Röviden az áramtarifákról

Jelenleg öt tarifával számolhatunk, de területileg eltérhet, hogy melyik cég az illetékes elosztó, így az aktuális árak miatt érdemes az MVM Next oldalán található kalkulátorra támaszkodni, míg az alábbiakban leírtak a 2023. szeptemberi állapotot tükrözik.

A1 tarifa

A leggyakrabban alkalmazott díjszabás, mivel a fogyasztók ezzel éjjel-nappal ugyanazon az áron juthatnak áramhoz. 2523 kWh/év mennyiségig kedvezményes az elszámolás, ami az éves leolvasás alapján történik meg.

A2 tarifa

Ez egy két zónaidős változat, tehát van egy csúcsidőszak, illetőleg egy kedvezményes völgyidőszak, amikor olcsóbban juthatunk áramhoz. Amennyiben a fogyasztásunk legalább fele éjszakára, vagy hétvégére esik, akkor ez jobb megoldás lehet. A csúcsidőszak jellemzően hétköznaponként 7:00 és 23:00 közé esik, míg a kedvezményesebb 23:00 és 7:00 között, valamint hétvégente van érvényben.

B tarifa

Kizárólag olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek és külön mérőre vannak kötve. Főként hőtárolós készülékeknél ajánlott, naponta 8 órányi időre lehet ezzel a megoldással vételezni, amiből 4-6 óra a csúcsidőn kívül esik. Ez az opció az A1 és az A2 tarifák mellé is választható.

Geo tarifa

Lényege, hogy télen-nyáron naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít, maximum kétszeri megszakítással. Ennek időtartama legfeljebb 2 óra lehet, de ezzel kizárólag a hőszivattyúk működtethetők.

H-tarifa

Ezt hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használhatjuk. Október 15. és április 15. között vehető igénybe fűtési célokra a hő ellátást biztosító berendezések működtetéséhez. Ekkor a nap 24 órájában, megszakítás nélkül elérhető, a megadott időszakon kívül viszont A1 tarifán történik az elszámolás.

A H-tarifa előnyei és alkalmazási lehetőségei

Ez a változat 2010 óta vehető igénybe. A cél, hogy klímák, hőszivattyúk, illetőleg az olyan fűtési rendszerek, amelyek napenergiára vagy más, megújuló energiaforrásra épülnek, kedvezményesebben tudjanak áramot vételezni. Ennek számos előnye van, bár ahogyan erről fentebb már szó esett, egy másik kedvezményes díjszabást is választhatunk, a Geo tarifát.

Alapvető különbség, hogy a Geo taritától eltérően a H-tarifa esetén más berendezésekhez is vehetünk áramot, nem csak a hőszivattyúkhoz. A hőszivattyúk egyébként nem véletlenül váltak népszerűvé az elmúlt időszakban, hőenergiát mozgatnak át egyik helyről a másikra energia felvételével, amely során a közvetítő levegő felmelegszik vagy lehűl. Az ehhez szükséges energia akár 75 százalékát képesek kinyerni a környezetből, a maradékot pedig az elektromos áramból szerzik be.

A H-tarifa az egész országban igénybe vehető, a hőszivattyúk mellett pedig a hűtő-fűtő klímák, keringtető szivattyúk vagy kompresszorok esetében is kiváló választás lehet. Megszakítás nélkül elérhető a nap 24 órájában, a díjszabása változhat, ám rendeletben van szabályozva, hogy a H-tarifa nem haladhatja meg a B-tarifa díját.

Mi szükséges az igényléshez?

Kizárólag olyan fűtési célú berendezések esetén vehető igénybe a H-tarifa, amelyek hőszivattyús technológiát alkalmaznak, megújuló energiaforrást használnak, illetőleg az előre meghatározott minimális SCOP-értékkel működnek. Utóbbi a fűtés jósági fokát jelenti, ennek értéke pedig mérsékelt égövön a 3,4-et el kell, hogy érje, azaz 1 kW felvett energiából legalább 3,4 kW fűtési hőenergiát képes előállítani. Emellett külön áramkört szükséges kiépíteni az ingatlanban, valamint nélkülözhetetlen lesz egy saját mérőóra is.

Az igénylést a területileg illetékes energiaszolgáltatónál kell elindítani, amit személyesen, de akár online is elvégezhetünk. Itt le kell adnunk az igénybejelentő nyomtatványcsomagot, amely tartalmazza a mérőhely kialakítását igazoló nyomtatványt, a kivitelezői nyilatkozatot a klíma vagy hőszivattyúszerelőtől a kivitelező cég, az igénylő és a gép adataival, az adott berendezés műszaki paramétereit. Továbbá csatolnunk kell az energiacímkét, és a klíma/ hőszivattyú CE-megfelelőségi nyilatkozatát. Amennyiben bármi hiányozna, a kérelmet elutasíthatják, ezért érdemes körültekintően eljárni.

Ha mindez megvan, egy regisztrált villanyszerelőre lesz szükségünk, a bekötést ugyanis csak szakember végezheti el. Egy külön mérőt kell felszerelnie, hogy az úgynevezett két tarifás mérőt tudjuk használni. Illetve olyan plusz kiadásokkal is számolnunk kell, mint a hitelesített mérőhely kialakításának, a betáp kiépítésének, illetőleg a hálózatbővítésnek a költsége.

Mi látható a két tarifás mérőn?

Ennek felső sorában látjuk az OBIS kódot, a hibajelzőt, a fázisjelölést, valamint az elfogyasztott energiát, míg lentebb az energiairányt, a mágneses befolyásolásra utaló jelzést, a kedvezményes elszámolást, illetőleg a normál elszámolást jelölő kis csíkokat is.

Mikor érdemes a H-tarifás díjszabást igényelni?

Amennyiben környezetbarát technológiával fűtünk, októbertől áprilisig ideális választás lehet a H-tarifa, hiszen a berendezések kedvezményes árammal működtethetők. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha hőszivattyúval rendelkezünk, hiszen ilyen esetben a Geo tarifa is alternatívát jelenthet. Utóbbi is jó döntés lehet, hiszen ezáltal nyáron a hűtést is kedvezményes áramtarifa mellett oldanánk meg, ám ajánlott, hogy az épület szigetelése megfelelő legyen, és puffer tárolóval is rendelkezzünk. Ez esetben ugyanis a 2×2 óra üzemszünet nem fog nagy kiesést okozni.

Ha viszont kizárólag fűtésre használjuk rendszereinket, akkor a H-tarifa lehet megfelelőbb. A legtöbb hőszivattyú ugyanis nem tűri jól a napi kétszeri áramkimaradást, ami viszont a H-tarifánál nem áll fenn. Szintén mellette szól, hogy jelenleg a Geo tarifa csak az MVM ÉMÁSZ és az ELMŰ hálózatán érhető el, tehát az sem mindegy, milyen területen van az ingatlanunk.

A H-tarifa választása főként azok számára térülhet meg, akik a hőszivattyúk mellett a kiegészítő szivattyúkat, automatikákat is üzemeltetni szeretnék kedvezményes áron, továbbá hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmazható klímaberendezésekkel rendelkeznek a házon belül.

Azoknak is ideális lehet a H-tarifa, akik korszerűsítésben gondolkodnak, és szeretnének a gazdaságosabb technológiák felé elmozdulni. Ilyen esetekben nem érdemes ennek a díjszabásnak az előnyeiről lemondani. Új ingatlan építésénél a tarifa bekötésének költségei nem olyan magasak, mintha meglévő ingatlanunkba szeretnénk utólag bekötni, ám utóbbiak esetében sem érdemes ódzkodni tőle.

Egy ritkábban használt hétvégi ház, vagy nyaraló is fenntarthatóbbá válhat a H-tarifa által, hiszen olyan előnyök is párosulnak mellé, mint a B tarifával való kombináció lehetősége. Az ugyanis megoldható, hogy a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé igényeljük.

Nem minden esetben ideális a H-tarifa

Bár rengeteg előnnyel rendelkezik, a H-tarifa nem biztos, hogy elsőre mindenkinek megfelelő lesz. Ennek egyik oka az fűtéshez használt eszközök fajtája lehet. Légkondicionáló berendezések esetén csak a split változatok jöhetnek szóba, vagyis azok, amelyek fűteni és hűteni egyaránt tudnak, míg az infrapanelek, valamint az olyan elektromos fűtőberendezések, mint például a villanykazánok, már kiesnek ebből a körből. Erre mindenképp érdemes odafigyelni, mielőtt váltanánk.

Emellett az sem mindegy, milyen mérőóra mellé telepítjük az almérőt. Előfordulhat olyan eset is, hogy a szolgáltató kötelez minket egy régebbi típusú óra használatára, ilyenkor pedig a költségek is magasabbra rúghatnak, amivel a megtérülési idő is kitolódhat.

Befektetés a jövőbe

A modernebb technológiákkal való fűtés mindenki érdeke, hiszen ezzel a környezetünkért is sokat teszünk, de hosszabb távon a pénztárcánk is hálás lesz érte. A hőszivattyúk használata hamar megtérülhet, főként a H-tarifa által, amivel a fűtési időszakban komoly összegeket megtakaríthatunk. Fontos azonban, hogy olyan minőségi készülékre essen a választásunk, amelyekkel az előnyeit maximálisan ki tudjuk használni. A Terralux szakemberei segítenek a választásban!