Mekkora hőszivattyú kell?

Mekkora hőszivattyú kell? Hasznos tanácsok a választáshoz

A hőszivattyúk által ingatlanjainkban olyan berendezésekre bízhatjuk rá a hűtés és a fűtés kérdését, amelyek megújuló energiákból dolgoznak. A vásárlás előtt azonban van néhány szempont, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Meg kell határozni a pontos célt, hogy mire is alkalmazzuk majd, illetőleg az sem mindegy, mekkora hőszivattyúra lesz szükség. Komoly gondokat okozhat ugyanis, ha elszámoljuk magunkat. Cikkünkben éppen ezért rávilágítunk a legfontosabb lépésekre és adunk néhány praktikus tanácsot, hogy biztosan a lehető legjobb döntést hozhassuk meg egy hőszivattyú vásárlásakor.

Hőszivattyút választás: ezekkel a lépésekkel érdemes kezdeni

Ha elhatároztuk, hogy otthonunkban egy hőszivattyút szeretnénk elhelyezni, azzal hosszabb távon egy környezetbarát és pénztárcát is kímélő megoldás mellett tettük le voksunkat. A folyamat azonban nem csak ebből és a vásárlásból áll. Mielőtt kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb hőszivattyút, tisztában kell lennünk néhány alapvető dologgal. Mindenekelőtt tudnunk kell, mire is fogjuk használni ingatlanunkban, mivel ezek hűtésre, melegvíz előállítására vagy éppen fűtési rendszerként is alkalmasak lehetnek. A pontos célok mondhatni kulcsfontosságúak, ezek ugyanis mindenképp szükségesek a lakás hőszükségletének kiszámításához.

Mivel a hőszivattyúnak több fajtája is létezik, érdemes azzal kezdeni, hogy melyik típust választjuk a levegő-víz, a víz-víz, illetve a talaj vagy földszondás hőszivattyúk közül. A legnépszerűbbnek a levegő-víz típusú számít.

A mérettel érdemes pontosan kalkulálni, ugyanis ez teszi lehetővé, hogy megfelelő legyen a fűtési terhelés. Mindez azt jelenti, hogy a hőszivattyú kapacitása és teljesítménye az épület fűtési igényeinek megfelelően van méretezve. A precíz hőszivattyú méretezés nélkül aligha érjük el célunkat: ha túl kicsi a berendezés, télen nem biztos, hogy teljesen át tudjuk fűteni a lakást, ugyanakkor az sem célszerű, ha túlméretezzük a dolgokat. Utóbbi esetben egyrészt nagyobb fogyasztás keletkezik, így magasabbra rúghatnak majd a költségeink, és a zajszint is növekedhet. Ha pedig mindez nem lenne elég, a hőszivattyú élettartamának sem kedvezünk, mert így sajnos az esetleges meghibásodások is hamarabb jöhetnek elő.

Mindkét esetben adódhatnak még olyan gondok, mint a beltéri páratartalom hatástalan szabályozása, a drasztikus hőmérséklet-különbségek, a túl hosszú vagy éppen túl rövid működési ciklusok. Illetve az is negatív következményekkel járhat, hogy a fokozott ki-be kapcsolások által plusz terhelést kapnak az alkatrészek.

Honnan lehet tudni, mekkora hőszivattyú kell?

Ehhez tényleg precíznek kell lenni, éppen ezért ajánlott, hogy a rendszert egy épületgépész tervező segítségével alakítsuk ki. Vásárlás előtt mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy mekkora lesz a szükséges fűtési, illetőleg hűtési teljesítmény, ehhez viszont már az épület pontos hőigényeit is meg kell határoznunk.

Miért fontos az épület hőigénye?

Ez nem véletlenül igényel alapos tervezői munkát. A hőigény ugyanis épületenként eltérhet, köszönhetően annak, hogy az egyes ingatlanok, például a családi házak méretei is mások lehetnek, azon belül pedig a szigetelőanyagok, az építőanyagok vagy éppen a nyílászárók közötti különbségek is érdemben befolyásolják az épületek hőveszteségét. A sor pedig itt még mindig nem ér véget, mivel a pontos légköbméter, az oldalfali és födémszigetelések, korábbi energia költségek és a hőleadó felületek is rengeteget számítanak. Utóbbi például befolyásolhatja, hogy milyen teljesítményű hőszivattyúra lesz szükség, mivel ez meghatározhatja, hány fokos előremenő hőmérsékletet tudunk majd előállítani.

Segítség a pontos számításokhoz

Van néhány támpont, ami segíthet még abban, hogy pontos számításokat végezzünk. Előre kell tudni például, mekkora lesz a méretezési hőmérséklet. Ez a berendezés méretezésekor alkalmazott legalacsonyabb külső hőmérsékleti értéket jelenti, illetve azzal is képben kell lenni, hogy mekkora lesz az igényelt fűtési teljesítmény a komplett épület hőigényeinek a fedezésére. A meghatározások közé tartozik még a lekapcsolási hőmérséklet, ami alapján a berendezés leállíthatja magát egy adott hőfok felett, ahogyan a bivalens pont is lényeges. Ez a legalacsonyabb hőmérsékleti érték, aminél a berendezés még képes kiszolgálni a teljes fűtési igényt.

A részteljesítmény üzem is fontos szokott lenni, vagyis a hőszivattyú teljesítménye változó kompresszor fordulatszámánál. Szintén jelentős szempont még a kiválasztott tartományban található hőmérséklethez tartozó éves óraszám, a thermo működési tartomány, ami segíti a hőszivattyút, hogy ki- és bekapcsoljon, követve a hőigény kiszolgálását, de az elektromos fűtés működési tartománya, valamint a teljes teljesítmény sem maradhat ki a felsorolásból.

A COP és az SCOP értékről sem feledkezhetünk meg

A hőszivattyúk hatékonyságánál ki kell emelni a COP és az SCOP értékeket. Mindkettő jelentős segítséget nyújthat a számunkra legmegfelelőbb hőszivattyú kiválasztásakor. A COP azt határozza meg, hogy 1 kW áramból hány kW hőenergiát lehetséges előállítani. Ez magyarul annyit tesz, hogy ha egy klíma mondjuk 5,5 kW hőenergiát állít nekünk elő 1kWh áramból, akkor a COP érték pontosan 5,5 lesz. Ez azonban csak pillanatnyi értéket mutat, nem úgy, mint a teljes, átlagos szezon alatti hatásfokot mutató SCOP. Ennél már egy szabvány alapján meghatározott átlagos éves fűtési áramfogyasztást osztanak el az ugyanezen időszak alatt a készülék által előállított hőenergiával, így pedig kijön, hogy mennyire energiatakarékos a készülék. Utóbbinál két értéket kell kiszámolni, egyet 35°C-os, egyet pedig 55°C-os előremenő hőmérsékletnél. Ezeknek a segítségével összehasonlíthatjuk a különböző hőszivattyúk energiafelhasználását és költséghatékonyságát, ami lényeges, hiszen a hatékony hőszivattyúk kevesebb energiát használnak.

Egyéb hasznos tanácsok hőszivattyú választáshoz

Bár a legfontosabb szempontokat már sorra vettük, a különböző igényektől függően még továbbiak is felmerülhetnek, így például az árazás kérdése. Ugyan a hőszivattyú ára hosszú távon megtérülhet nekünk, azért az sem mindegy, elsőre mennyi pénzt kell kiadni. A piacon ráadásul több olyan kevésbé márkás berendezés is szembe jöhet, amelyeknél érdemes alaposan utánajárni a dolgoknak, mivel könnyen előfordulhat, hogy egy olcsón beszerzett hőszivattyú esetében utólag fizetünk majd jóval többet. Míg a neves gyártóknál szinte mindenütt biztosítva van a szervizháttér és a megfelelő alkatrészek beszerzésének lehetősége, egy ismeretlen márkánál ez kockázatos lehet. Ilyen esetekben érdemes hallgatni a szakértőkre, már csak a későbbi karbantartások miatt is.

A hőszivattyú helyigénye is sarkalatos pont lehet többek között az épület méreteit figyelembe véve, akárcsak a hűtőközeg. Erre fokozottan figyelni kell, egy levegő-víz hőszivattyú esetében például csak az inverteres jöhet szóba, megbízhatónak pedig a R410a, illetőleg az R32 jelzésű közegeket tartják a szakértők.

Választásunk persze függhet a hőszivattyú típusától is. A monoblokkos kialakítása jóval egyszerűbb, a fűtési keringető szivattyú is a kültéri egységben van elhelyezve, tehát helytakarékos, viszont érzékeny az időjárás viszontagságaira, ezért biztosítani kell az elfagyás elleni védelmet. A split ezzel szemben jobb hatásfokkal rendelkezik és nem kell aggódni az elfagyás miatt sem.

A hőszivattyú választásakor emellett a zajszint is szempont lehet, így ezt is mérlegelni kell.

Ha elakadnánk, segít a Terralux!

Ha fűtésről vagy hűtésről van szó, a hőszivattyúk jelentős segítséget jelenthetnek számunkra, a vásárlás során azonban megfontolt döntést kell hoznunk. Ez nem egyszerű feladat, ám szerencsére a Terralux a hőszivattyúk széles választékát kínálja ügyfelei számára, kollégáik pedig készségesen segítenek, hogy igényeinknek megfelelően a lehető legjobb berendezést választhassuk.