A TerraLux hőszivattyúk hűtőközege

Ha egy alacsonyabb hőmérsékletű helyről egy magasabb hőmérsékletű helyre szeretnénk hőt szállítani hűtőgépben, ahhoz hűtőközegre van szükségünk. Rengetegféle hűtőközeget használnak a világban, attól függően, hogy milyen feladatokra szánják vagy milyen különleges körülmények közé tervezik be. Lakossági termékekben leggyakrabban az alábbi hűtőközegekkel találkozhatunk:
  • R22 –hidroclorofluorcarbon: Régebben elterjedt volt, de ma már ezt tilos használni!
  • R410A (R32 hydrofluorokarbon +R125 – pentafluoretán keveréke): 2025-től tilos lesz árulni.
  • R32 (hydrofluorokarbon)
  • R290 – Propán
Mint ahogy az ipar és gazdaság legtöbb ága, úgy ez is a környezetszennyezés csökkentése felé halad. Ennek tükrében a felhasznált gázok és azokkal dolgozó készülékek is folyamatos fejlesztések és szigorítások alatt állnak. ODP (Ózon lebontó képesség) és GWP (üvegházhatást okozó tulajdonság) szempontjából az alábbi értékeket érik el az egyes típusú hűtőközegek:
Hűtőközeg ODB GWP kgCO2/kg
R22 0,05 1700
R32 0 675
R134a 0 1430
R407C 0 1600
R410A 0 1900
R290 0 3
Ahogy fentebb említettük, az R22-es készülékek forgalomba hozatala tilos, és az R410A-val ellátott készülékek sem hozhatók fogalomba 2025-től. A TerraLux hőszivattyúk a legmodernebb R290-es gázzal vannak töltve! Az R290-es gáz, másnéven propán, színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb, éghető gáz. A kőolaj és a földgáz feldolgozásának mellékterméke. Gyakran használják tüzelőanyagként háztartási tüzelőberendezésekben. Fontos megjegyezni, hogy a propánt évek óta használják hűtőberendezések, mobilklímák hűtőközegeként, tehát nem ismeretlen, már bejáratott, biztonságos felhasználási mód.

Környezetbarátabb gázfajta


Az R290-es gáz egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy a környezetre gyakorolt hatása minimális. Az ózonréteget egyáltalán nem bántja, és az üvegházhatásban játszott lehetséges szerepe is 160-ad része a szintén modern R32-es gáznak.

Hatékonyan működik szélsőséges időjárási körülmények között is


Az R290-es gázzal felszerelt hőszivattyúk alacsonyabb külső hőmérséklet mellett is tudnak hőszivattyús módban működni. Így akár a külső -25°C sem lehet akadálya a gazdaságos fűtésnek, de ami ennél is érdekesebb, hogy ezek a rendszerek képesek maximum 75°C-os vizet előállítani. Fontos tudni azonban, hogy a hőszivattyúk működési elve miatt, ezek a szélső értékek minden esetben csökkentik a készülékek COP értékét, ami azt jelenti, hogy csökken a hatásfok. Természetesen még ilyenkor is jóval gazdaságosabb üzemeltetni ezeket a hőszivattyúkat, mint egyéb elektromos vagy gázzal működő berendezéseket.

Radiátoros fűtésre is csatlakoztatható


Jól látszik, hogy az R290-es gázzal töltött hőszivattyúkat sokkal könnyebben lehet hagyományos radiátoros fűtéshez integrálni, mint a régebbi gázokkal töltött készülékeket.

Az R290-es gázzal töltött készülékek tárolása, szállítása

Az R290-es gáz a szénhidrogének csoportjába sorolható, a rendkívül gyúlékony 1. gázkategóriába tartozik. A hűtőközeg a REACH (A vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása) szerint nem vonatkozik rá a nagyon veszélyes anyagok (SVHC) előírása, ezért nem szükséges a REACH 33 alapján információkat továbbadni. A TerraLux monoblokkos hőszivattyúk készre szerelt termékek, ezért nem hatályosak rájuk a veszélyes anyagokra vonatkozó szabályok. Ugyanakkor, ha nagyobb mennyiségben tárolják a készülékeket, felül kell vizsgálni a tűzvédelmi és tárolási előírásokat! Ezeken a helyeken a tűzgyújtás és dohányzás tilos, illetve a szikraképződést is meg kell akadályozni! A TerraLux hőszivattyúkban a gyárilag betöltött gáz semmilyen módon nem szabadulhat ki a készülékből, ezért nem szükséges figyelembe venni semmilyen különleges elbánást a szállítás során. Ugyanakkor azt ajánljuk, hogy néhány elővigyázatosságot tartsunk be:
  • A készüléket csak felállított helyzetben lehet szállítani!
  • Szállítás közben gondoskodjon az átszellőzésről!
  • Érdemes kerülni a szikrákkal és nyílt lánggal járó tevékenységeket!