Hőszivattyú kalkulátor

Számolás

Miért hasznos a hőszivattyú kalkulátor?

Egyre többen választják otthonuk fűtésére-hűtésére, melegvíz előállításra a hőszivattyút, amely környezetbarát, energiatakarékos és költséghatékony megoldást jelent. De hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb hőszivattyút? Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, és hogyan segíthet ebben a hőszivattyú kalkulátor? Cikkünkben ehhez adunk hasznos tanácsokat.

Hőszivattyú, a zöld megoldás

A hőszivattyús rendszerek első és legfontosabb előnye, hogy használatával csökken az energiafogyasztás és a fűtési költség. Miért? Azért, mert a hőszivattyúk a környezetből (levegőből, talajból vagy vízből) nyerik a hőt, és csupán annak hasznosításához, azaz a kompresszor működtetéséhez szükséges kis mennyiségű elektromos energia. A hőszivattyúk tehát több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak, ez pedig jelentős megtakarítást eredményez.

Másik nagy előnye a szinte nulla károsanyag-kibocsátás. A fűtési szezonban egyre több településen haladja meg az egészségügyi határértéket a szálló por és a szén-dioxid koncentrációja. A legnépszerűbb hőszivattyú típusnak számító levegő-víz hőszivattyú nem éget el fosszilis tüzelőanyagokat, mint például gázt vagy olajat, ezért nem bocsát ki szén-dioxidot, vagy más káros anyagot se, a légkörbe. Ha pedig megújuló energiaforrásokat (pl. napenergiát vagy szélerőművet) használunk a rendszert működtető elektromos áram előállítására, akkor a hőszivattyúk teljesen zöld eszköznek minősülnek.

A hőszivattyúk tehát modern és innovatív technológiát képviselnek, amely növelheti az ingatlan vonzerejét és piaci értékét is. Emellett a hőszivattyúk biztosítják az egyenletes és kellemes hőmérsékletet az ingatlanban, valamint csökkentik a zaj- és porterhelést.

Milyen szempontok szerint érdemes hőszivattyút választani?

Ez elsősorban attól függ, hogy milyen célra használjuk. Ahhoz, hogy egy hőszivattyú kiépítésének költsége valóban meg tudjon térülni, a lehető leghatékonyabbnak kell lennie. A hatékonyság függ attól, hogy az adott környezeti és épület-specifikus feltételeket figyelembe véve a legmegfelelőbb megoldást válasszuk ki. Mit jelent mindez? Nézzük meg részletesebben!

Mikor működik hatékonyan a hőszivattyú?

A fűtési terhelés megfelelő meghatározása

Ez azt jelenti, hogy mennyi hőenergiára van szükségünk ahhoz, hogy az ingatlanunkat a kívánt hőmérsékleten tartsuk. A fűtési terhelést befolyásolja az ingatlan mérete, elrendezése, szigetelése, tájolása, az ablakok és ajtók minősége, valamint az éghajlati viszonyok. Ha túl nagy, vagy túl kicsi hőszivattyút választunk, akkor nem fogjuk elérni a kívánt komfortérzetet, ráadásul többet is fizethetünk az üzemeltetésért.

Ha alulméretezett a hőszivattyú, akkor nem fogja tudni biztosítani a szükséges fűtési teljesítményt, és gyakrabban fog be- és kikapcsolni, ami növeli a kopást és a karbantartási igényt. Ha túlméretezett a hőszivattyú, akkor feleslegesen fog több energiát felhasználni, mint amennyire szükség lenne. Ezért fontos, hogy a hőszivattyú kapacitása és teljesítménye megfelelően legyen méretezve az adott épület, vagy alkalmazás fűtési igényeire szabva.

A fűtési rendszer hőhordozó közegének kívánt hőmérséklete

A hőhordozó közeg lehet víz vagy levegő, amely által a hőszivattyú által termelt hő eljut a fűtött helyiségekbe. A víz alacsonyabb hőmérsékleten is képes hatékony hőátadásra, ezért a vízzel működő fűtési rendszerek (pl. padlófűtés vagy radiátor) jobban illenek a hőszivattyús fűtéshez. A levegős rendszerek (pl. klíma vagy ventilátor) magasabb hőmérsékletet igényelnek, ami csökkenti a hőszivattyú hatásfokát. Minél kisebb a hőmérséklet-különbség a hőforrás (pl. levegő, víz) és a hőhordozó közeg között, annál kevesebb energiára van szükség a hő átviteléhez.

A lehetséges éves teljesítmény-együttható (SCOP és COP)

A hőszivattyúk hatékonyságát két fő mutatószám, a COP (Coefficient of Performance) és az SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) segítségével írják le. A COP azt mutatja meg, hogy egy adott működési ponton (pl. külső és belső hőmérséklet) hány egység hőt állít elő a hőszivattyú egy egység elektromos energia felhasználásával. Minél magasabb a COP, annál hatékonyabb a hőszivattyú.

Az SCOP az éves átlagos COP értéket adja meg, figyelembe véve az évszakok és a napszakok változását. Az SCOP értékét befolyásolja a hőszivattyú típusa, a fűtési rendszer jellemzői, valamint az ingatlan földrajzi elhelyezkedése vagy éghajlati

övezete. Az SCOP érték kulcsfontosságú a hőszivattyúk teljesítményének és gazdaságosságának értékelésében.

Hogyan segíthetnek ezek az értékek a legjobb hőszivattyú kiválasztásában?

Segítségükkel összehasonlíthatjuk a különböző hőszivattyúk energiafelhasználását és költséghatékonyságát. A hatékony hőszivattyúk kevesebb energiát használnak fel ugyanannyi vagy több hő előállításához, mint az alacsony hatásfokúak, azaz kevesebbet kell fizetnünk az elektromos áramért, és többet spórolhatunk. A COP és az SCOP értékek segítenek megtalálni a leginkább környezetbarát hőszivattyút, amely a legkevesebb elektromos energiát igényli adott egység hő előállításához.

Hol találjuk ezeket az adatokat?

A COP és az SCOP értékek általában a hőszivattyúk műszaki adatlapján vagy címkéjén találhatók meg. Ezek az értékek azonban nem állandóak, hiszen a körülményektől függően változhatnak. Ezért fontos, hogy ne csak ezeket az értékeket nézzük, hanem vegyük figyelembe az ingatlanunk sajátosságait és igényeit is. A hőszivattyú kalkulátor segítségünkre lehet ebben a dilemmában.

Hogyan segít a hőszivattyú kalkulátor?

A hőszivattyú kalkulátor egy olyan online eszköz, amely segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb hőszivattyús rendszert. Számos kalkulátorral találkozhatnak, vannak, amellyel megbecsülhetjük a hőszivattyú telepítésének költségét, az éves karbantartási és üzemeltetési költségét, kiszámíthatjuk a hőszivattyúk típusainak éves energia- és költségmegtakarítását, vagy a megtérülési időt és a széndioxid-kibocsátás mennyiségét. Emellett segíthetnek az optimális hőszivattyú méretének és típusának kiválasztásában az adott ingatlan és igények alapján.

A hőszivattyú kalkulátorok általában az alábbi adatok bevitele után tudnak becslést adni:

● Ingatlan típusa (pl. családi ház, lakás, iroda stb.), alapterülete, szigetelésének típusa és vastagsága

● Jelenlegi fűtési rendszer típusa (pl. gáz, villany, fa stb.), teljesítménye, üzemeltetési költsége, éves energiafogyasztása (pl. h tarifával), CO2-kibocsátása

● Kívánt hőszivattyú típusa (pl. levegő-víz, levegő-levegő, talaj-víz stb.), teljesítménye, SCOP értéke

● Ingatlan földrajzi elhelyezkedése vagy éghajlati övezete

A Terralux oldalon található hőszivattyú kalkulátor egyszerű és nagyszerű megoldás, hiszen mindössze két adat megadásával segít megtalálni a legmegfelelőbb hőszivattyú típust. Válasszuk ki az ingatlan típusát, és adjuk meg az alapterületét. A kalkulátor ezen adatok alapján ad egy becslést az ingatlan hőigényéről és ehhez rögtön ajánl is egy megfelelő hőszivattyút. Használata ingyenes és nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Természetesen a kalkulátor nem helyettesíti az épületgépészi szakvéleményt, a konkrét feladatokra való korrekt megoldásokhoz elengedhetetlen az adott helyszínre történő méretezés, tervezés, de az előzetes tájékozódáshoz jó alapot adhat.

Láthatjuk tehát, hogy a hőszivattyú kiváló választás, ha szeretnénk energiát és pénzt spórolni, miközben kíméljük a környezetet, és immár a kiválasztása sem okoz annyi fejtörést.