Otthonfelújítási program 2024: Hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése 

Az otthonfelújítási program keretében a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti, ösztönzi a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. 

A program társadalmi egyeztetése során kiemelkedően sok, több mint 500, jellemzően előremutató és alkalmazható javaslat érkezett be. Az észrevételek alapján több ponton is változott, új elemekkel egészült ki a felhívás. 

Sokak kérésére, köztük szakmai szervezete felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. 

Mit érdemes tudni a hőszivattyús fűtésről? 

Összeszedtük az öt legfontosabb tényezőt: 

  1. Energiahatékonyság
    • A hőszivattyúk a környezeti hőt használják fel (levegőből, vízből vagy talajból), és ezt a hőt pumpálják be a házba. Ezáltal kevesebb villamos energiát használnak fel ugyanakkora hőmennyiség előállításához, mint amennyit egy gázkészülék igényelne. 
    • Kondenzációs gázkazánok ugyan hatékonyabbak a hagyományos gázkazánoknál, de még mindig fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnak. 
  2. Környezetbarát
    • A hőszivattyúk használata csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, mivel kevesebb fosszilis tüzelőanyagot égetnek el. 
    • Ha a hőszivattyú működéséhez szükséges áramot megújuló energiaforrásokból nyerik, akkor a rendszer szinte teljesen karbonsemleges lehet. 
  3. Fűtés és hűtés
    • A hőszivattyúk képesek mind fűteni, mind hűteni a lakást, így egyetlen készülékkel megoldható mindkét feladat. 
    • A gázkészülékek csak fűtésre alkalmasak, hűtésre külön berendezésre van szükség.
  4. Biztonság
    • A hőszivattyúk működése során nincs égéstermék, tehát nem áll fenn a szén-monoxid mérgezés veszélye.
    • A gázkészülékek használata során mindig fennáll a gázszivárgás és a szén-monoxid mérgezés kockázata. 
  5. Üzemeltetési költségek
    • Bár a hőszivattyúk telepítési költségei magasabbak lehetnek, hosszú távon alacsonyabb üzemeltetési költségekkel járnak az energiahatékonyságuk miatt.
    • A gázkészülékek olcsóbbak lehetnek kezdetben, de a gázárak ingadozása és a fenntartási költségek miatt drágábbak lehetnek hosszú távon. 

Összességében a hőszivattyúk környezetbarátabbak, energiahatékonyabbak, és biztonságosabbak lehetnek, mint a kondenzációs gázkészülékek, ami miatt hosszú távon előnyösebb választásnak bizonyulhatnak.